Välj en sida

Fönster spelar en stor roll i vår vardag men kanske inte är något vi lägger större tankar på. Många av oss är till och med så lata att vi inte putsar våra fönster i närheten så ofta än vad som kanske hade varit optimalt. När vi väl gör det är skillnaden mellan en smutsig och en skinande ren ruta slående iögonfallande. På grund av att det inte är något vi tänker på så ofta är det lätt att samma gamla fönster får sitta kvar tills de helt enkelt går sönder. De har visserligen en ganska lång livstid och det finns därför inte större anledning att regelbundet byta ut dem utan speciell anledning, men utvecklingen inom området går mycket fort vilket kan innebära att det finns fördelar att genomföra ett fönsterbyte även innan de går i kras. Med tiden har man lyckats utveckla olika typer av fönster med möjlighet till bättre isolering och energigynnande egenskaper. Exempelvis finns det i dagsläget fönster som släpper in maximalt med solljus samtidigt som de släpper ut minimalt av rumstemperaturen. Detta innebär att man kan sänka sina energikostnader, särskilt om man i dagsläget har gamla fönster med dålig isolereffekt då dessa utgör en energibov man inte i första taget tänker på. Det finns även de fönster som verkar på motsatt vis, det vill säga att de håller ute värme och håller inne sval luft. Dessa är användbara på varma platser där man helt enkelt är inomhus för att svalka sig snarare än tvärtom.

Olika typer av fönster

Utöver möjligheter till att spara energi är givetvis en ytterligare anledning till fönsterbyte att man vill ha ett par nya, fina och stilrena fönster. I dagsläget finns det en uppsjö olika modeller både till storlek och öppningsfunktion att välja mellan. Fönster som överhuvudtaget inte går att öppna kallas för fasta fönster, medan de öppningsbara vanligtvis går under namnet enluftsfönster. Om två öppningsbara fönster möts i mitten mot en mittpost kallas de tvåluftsfönster med möteskarm. Storleken på fönstren beror till största del på klimat, detta på grund av att ju större fönstret är desto mer värme släpps in. I varma klimat kan man således åtnjuta större fönster på grund av att man inte har samma isolerbehov som i kallare länder i norr. De öppningsbara fönstren kan även kategoriseras ytterligare. Ett sidohängt fönster innebär att det har en vertikal sidoaxel med gångjärn på ena sidan. Överkantshängt fönster har istället en horisontell axel med gångjärnen på ovansidan av fönstret. Ett underkantshängt fönster innebär föga förvånande motsatsen. Ett lite mera ovanligt är pivåfönstret som har en horisontell mittaxel som fönstret roterar kring. Vridfönstret har i sin tur en vertikal mittaxel som fönstret roterar runt, det kallas ibland även för fullt vändbart fönster. Det finns alltså fönster för alla olika smaker och det enda man behöver göra är att bestämma sig för vilken typ som passar en bäst.

Att tänka på vid val av fönster

Att vid ett fönsterbyte veta vad som passar en allra bäst utifrån alla olika aspekter är inte alltid lätt. När man väl byter vill man ha både optimal energieffektivitet samtidigt som man för ögats skull vill ha ett som ser nytt och stilrent ut. För att råda bot på detta problem är det därför bäst att konsultera med en fönsterleverantör då dessa är experter på området. Företag som sysslar med produktion av fönster och fönsterbyten finns i olika tappningar. Vissa bedriver fönsterbyte som en del i en större byggvaruverksamhet medan andra är nischade specialister på fönstersnickeri och bygger hela fönstret på egen hand från grunden. Det är därför bra att ändå ha en grundtanke om vad man är ute efter för att sedan få djupare information och råd med hjälp av ett proffs expertis. Aktörer inom fönstermarknaden finns över hela landet, däribland Malmö.