Välj en sida

En egen pool har troligtvis varit varje människas dröm någon gång i livet, förmodligen när man var barn och tyckte att det bästa som fanns i livet var att plaska runt i plurret och blöta ner morsan och farsan som var vid bassängkanten och absolut inte ville ha någon som helst kontakt med fuktigheten. Och visst känns det fortfarande lyxigt med en egen pool, även om det i dagens samhälle är bra mycket billigare och enklare än vad det var på den gamla goda tiden. Förr var privata pooler synonym med överklass och rikedom, ett fenomen som fortfarande stämmer i många länder. Men i takt med att medelklassen växt och tekniken gått fram har kostnaden för pooler minskat dramatiskt, och i dagsläget är drömmen inte längre lika långt borta från verkligheten som den en gång var. Givetvis beror det på vilken slags pool man väljer att installera. Det finns som med allt annat både billiga och dyrare modeller. Ett av valen man står inför är även vilken typ av pool man vill ha. De två vanligaste i dagens samhälle är simbassängspoolerna och badtunnepoolerna. Namnen avslöjar till stor del vad som skiljer dem åt. Badtunnepoolerna är oftast bra mycket mindre än bassängerna men det finns tillräckligt stora storlekar för att man ska kunna plaska runt ordentligt. För att hålla den typ av pooler rena och fräscha bör man köpa till en pump med tillhörande filter, som fungerar genom att cirkulera runt vattnet och filtrera det på sin väg genom filtret. För att kunna hålla poolen varm även när solen gått i moln, om man nu känner badlust i molnväder, kan man installera en solfångare som alstrar och lagrar energin.

Bassängpoolerna är dock en annan femma. På grund av att den totala volymen vatten är större med god marginal är det svårt för solfångare att uppnå den kapacitet som krävs för att hålla volymen vatten vid en önskvärd temperaturnivå. Den rektangulära designen medför dock en annan möjlighet. För att hålla poolvattnet varmt har man helt enkelt låtit sig inspireras av växthusteknik. Växthus fungerar som bekant genom att man bygger ett hus av glas som släpper in solljus och värme samtidigt som det hindrar redan alstrad värme från att försvinna. På så sätt skapas den så kallade växthuseffekten. Många plantor kräver mycket ljus och ett varmt klimat för att frodas, varför tekniken är mycket fördelaktig vid odling. När det kommer till bassängpoolen implementeras växthustekniken genom att man bygger ett pooltak. Detta tak byggs av plexiglas likt det som växthusen består av och innehar samma funktioner. Detta monteras därefter vid poolen för att göra det möjligt att täcka hela vattenytan. Tanken med taket är att det ska vara nedfällt över poolen när man inte använder den. Under tiden hindras nuvarande värme från att lämna poolen samtidigt som ny värme från solens strålar kan alstras för att värmen ska nå nya nivåer. Utöver takets uppvärmningsfunktion medför den även ökad säkerhet. Taket byggs på så sätt att det inte är helt enkelt att öppna det för barn, vilket innebär att man som förälder inte behöver vara rädd för att de små liven kommer trilla i och drunkna så fort man vänder blicken ifrån. Det hindrar även smuts från att hamna i poolen, vilket gör att man behöver lägga mindre energi på rengöring.

Det finns både enkla och avancerade pooltak. De enklare lyfter man bort för hand, även om det är designat för att det ska vara så enkelt och smidigt som möjligt. Är man beredd att utvidga budgeten kan man köpa en modell med automatisk öppnare, vilket innebär att man helt slipper besväret med att lyfta av taket. Innan man bestämmer sig för modell bör man dock samtala med en professionell leverantör, då dessa har gedigen erfarenhet och kunskap om produkterna.